4 redenen waarom iedereen een instrument zou moeten leren spelen

Een instrument leren spelen heeft tal van voordelen die je leven op een aantal manieren kunnen verbeteren. Of je nu je hersenkracht een boost wilt geven, stress wilt verlichten of nieuwe vrienden wilt maken, het oppakken van een muziekinstrument is een geweldige manier om dat te doen. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Hier zijn vier redenen waarom iedereen een instrument zou moeten leren spelen.

1. Een instrument bespelen kan je geheugen en cognitieve vaardigheden verbeteren.

Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Neurology, bleek dat mensen die minstens 10 jaar lang een muziekinstrument bespeelden een aanzienlijk lager risico hadden op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie dan degenen die geen instrument bespeelden. De auteurs van de studie geloven dat muziek maken meerdere gebieden van de hersenen betrekt, wat kan helpen om het begin van cognitieve achteruitgang uit te stellen.

2. Een instrument bespelen kan stress verminderen.

Als je een manier zoekt om tot rust te komen na een lange dag, kan het bespelen van een instrument een geweldige optie zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat muziek maken het cortisolgehalte (het stresshormoon) kan verlagen en het serotonineniveau (het feel-good hormoon) kan verhogen. Dus als je je gestrest voelt, probeer dan je akoestische gitaar tevoorschijn te halen of ga achter de piano zitten en laat de muziek je zorgen wegspoelen.

3. Het bespelen van een instrument kan je gelukkiger maken.

Naast het verminderen van stress kan het bespelen van een instrument ook je stemming opkrikken en je een voldaan gevoel geven. Uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Neuroscience bleek dat mensen die een instrument bespelen een hoger niveau van eigenwaarde, empathie en algehele levenstevredenheid rapporteerden dan degenen die geen instrument bespeelden. En wat is daar niet mooi aan?

4. Een instrument bespelen kan je helpen nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.

Als je een manier zoekt om te socialiseren en nieuwe mensen te ontmoeten, dan is spelen in een band of het nemen van muzieklessen een geweldige optie. Je krijgt de kans om samen te werken met andere muzikanten, wat je kan helpen belangrijke communicatie- en teamworkvaardigheden te ontwikkelen. En wie weet? Misschien maak je onderweg wel een paar levenslange vrienden.

Gerelateerd

Populair