Ripple (XRP) 101: Alles wat je moet weten over de cryptomunt

Ripple is een cryptocurrency die in 2012 werd uitgebracht. Zijn belangrijkste doel is een digitale munt (bekijk hier de Ripple (XRP) koers) te zijn waarmee onmiddellijke, privé en veilige betalingen kunnen worden gedaan. In tegenstelling tot andere cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum, gebruikt Ripple geen blockchain om transacties vast te leggen. In plaats daarvan gebruikt het een consensus grootboek, wat betekent dat het minder energie nodig heeft om te draaien en sneller is dan andere cryptocurrencies.

Huh geen blockchain, waarom is Ripple dan interessant?

De belangrijkste reden dat Ripple interessant is, is dat het de potentie heeft om door banken en financiële instellingen gebruikt te worden. Dat komt omdat Ripple ontworpen is als een afwikkelingsnetwerk dat real-time, peer-to-peer betalingen mogelijk maakt. Het idee is dat banken Ripple kunnen gebruiken om internationale betalingen snel en goedkoop af te wikkelen. In theorie zou dit kunnen helpen de kosten van internationale betalingen te verlagen en ze sneller te laten verlopen.

Hoe werkt Ripple?

Ripple werkt door een consensus grootboek te gebruiken om transacties vast te leggen. Dit betekent dat het geen blockchain nodig heeft, wat betekent dat het sneller is dan andere cryptocurrencies. Het gebruikt ook minder energie, wat belangrijk is voor banken en financiële instellingen die het voor verrekening willen gebruiken. Het consensus grootboek is een netwerk van servers die door Ripple gerund worden. Deze servers valideren transacties en voegen ze dan toe aan het grootboek. Het grootboek wordt dan op alle servers gerepliceerd, zodat iedereen dezelfde kopie van het grootboek heeft.

Wat is de eigen munteenheid van Ripple?

De eigen munteenheid van Ripple is XRP. XRP wordt gebruikt om betalingen op het Ripple netwerk te vergemakkelijken. Wanneer een betaling wordt gedaan, betaalt de afzender een kleine vergoeding in XRP. Deze vergoeding wordt dan gebruikt om de servers te stimuleren die de transactie valideren. De vergoeding wordt vernietigd, dus is er een beperkte voorraad XRP. In mei 2022 zijn er ongeveer 99,9 miljard XRP in omloop. Tevens kan XRP kopen nog steeds bij erkende marktplaatsen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Ripple?

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van Ripple is dat het sneller en goedkoper is dan andere cryptocurrencies. Ripple kan 1.500 transacties per seconde verwerken, wat sneller is dan Bitcoin en Ethereum. Ripple is ook veel goedkoper dan andere cryptocurrencies. De gemiddelde transactiekosten op Ripple zijn $0,004, wat ongeveer een tiende is van de kosten op Bitcoin en Ethereum.

Wat zijn de nadelen van het gebruik van Ripple?

Er zijn een paar nadelen aan het gebruik van Ripple. Ten eerste is Ripple gecentraliseerd, wat betekent dat het door één bedrijf gecontroleerd wordt. Ten tweede is Ripple niet zo wijdverbreid ingevoerd als andere cryptocurrencies. Dit betekent dat het moeilijker kan zijn om plaatsen te vinden waar je je XRP kunt uitgeven. Ten slotte is de prijs van XRP erg volatiel, wat betekent dat hij sterk kan schommelen.

Gerelateerd

Populair