De stoere elektrische fatbike

Fietsen is een goede manier om je te kunnen verplaatsen in het steeds drukker wordende verkeer. Daarnaast is het veel goedkoper in gebruik, dan een bromfiets of auto. Echter valt het niet mee om in de ijzige kou op de fiets, de wind tegen te hebben en al helemaal niet na een sneeuwbui. Geen wonder dat elektrische fietsen steeds populairder worden, want daarbij hoef je niet zelf te trappen, waardoor je niet uitgeput op je bestemming hoeft aan te komen. Maar ook met de traditionele e-bikes is fietsen door sneeuw geen makkie, aangezien de wielen ook wegzakken. De vrij recente introductie van elektrische fatbikes in het stadsleven is in dit kader niet zo verwonderlijk. Behalve elektrische uitvoeringen, heb je ook fatbikes zonder motor. 

Elektrische fatbike?

Op Profibike.nl kan je elektrische fatbikes bekijken in verschillende uitvoeringen. Een fatbike is een fiets met uitzonderlijk brede banden en een elektromotor, die oorspronkelijk ontworpen is om mee  te rijden op terreinen met een lage gronddruk. Denk daarbij aan terreinen na sneeuwval, terreinen met mul zand en moerassen. Het verschil met normale fietsen is dat ze een motor, brede voorvork en achterbrug hebben, zodat de brede banden erop geïnstalleerd kunnen worden. Voorts worden de banden niet optimaal van lucht voorzien, om het contact met de ondergrond te optimaliseren. De vroegste versie van de fatbike werd vermoedelijk reeds in de eerste helft van de vorige eeuw ontworpen en werd aanvankelijk gebruikt in gebieden die vrijwel het hele jaar door bedekt zijn met sneeuw. De fatbike heeft sinds de laatste jaren van de vorige eeuw een hele metamorfose ondergaan en is tegenwoordig  vanwege de stoere uitstraling die het geeft, erg in trek bij de jeugd. 

Fatbike zonder motor

Natuurlijk zijn er ook nog fatbikes zonder motor verkrijgbaar. Deze uitvoering lijkt veel op de fiets die bekend staat als de mountainbike, echter zit het verschil in de uitzonderlijk brede banden. Ook zonder motor is het bij slecht weer, handiger dan de normale fiets, omdat het stabieler staat op de grond. Voor degenen die graag op avontuur gaan en daarbij vaak moeilijk begaanbare terreinen moeten beklimmen, is deze uitvoering van de fatbike, aan te bevelen.

Gerelateerd

Populair