5 manieren om onkruid uit je tuin te houden

Tuinieren is een van de meest dankbare hobby's. Maar als je bent zoals veel tuiniers, heb je te kampen met vervelend onkruid dat je mooie planten probeert over te nemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om onkruid uit je tuin te houden en je planten de beste kans te geven om te gedijen. Laten we vijf verschillende soorten bedekkingen verkennen die kunnen helpen om onkruid in je tuin onder controle te houden.

Mulch

Mulch is een geweldige manier om te voorkomen dat er onkruid in je tuin groeit. Niet alleen houdt het zonlicht tegen, maar het helpt ook om vocht vast te houden en voorkomt bodemerosie. Mulch voedt ook je planten als het na verloop van tijd wordt afgebroken, waardoor ze essentiële voedingsstoffen krijgen. Houtsnippers, versnipperde schors, stro en dennennaalden zijn allemaal goede mulch voor tuinen. Kijk op 123Natuurproducten.nl voor mulch!

Mulchen met plastic platen

Een andere goede manier om onkruid te bestrijden is het gebruik van plastic folie. Hierbij wordt voor het planten een vel stevig plastic op de grond gelegd. Het plastic blokkeert UV-stralen die anders onkruidzaden zouden bereiken en voorkomen dat ze ontkiemen. PSM warmt de grond ook sneller op in het voorjaar en helpt het vocht vast te houden in de zomermaanden. 

Weefsel onkruid barrière

Onkruidwerende stoffen zijn vergelijkbaar met plastic folie, maar ze laten gemakkelijker water en lucht door dan plastic. Ze zijn meestal gemaakt van geweven polyethyleen, waardoor ze licht en toch duurzaam genoeg zijn voor buitengebruik. Deze barrières kunnen meerdere jaren meegaan voordat ze vervangen moeten worden en kunnen rond elke plant worden gesneden zodat ze de groei niet belemmeren of schade veroorzaken, terwijl ze toch een effectieve onkruidbestrijding bieden.

Organische barrières

Organische barrières zoals kranten, karton of gecomposteerde bladeren kunnen worden gebruikt in plaats van stoffen of plastic als een alternatieve vorm van onkruidbestrijding in tuinen, zonder afbreuk te doen aan hun esthetische waarde of het milieu op enigerlei wijze te schaden. Krant is bijzonder effectief omdat de inkt ervan helpt voorkomen dat het licht onkruidzaden onder de grond bereikt, zodat ze helemaal niet ontkiemen!

Gewasbeschermers

Gewasbeschermers zijn bij correct gebruik een andere effectieve manier om onkruid in tuinen tegen te gaan. Ze bestaan in verschillende materialen, zoals jute of ademende stoffen die luchtcirculatie mogelijk maken en toch het licht tegenhouden dat anders onkruidzaden onder de grond zou bereiken. Gewas bedekkingen moeten echter altijd worden verwijderd tijdens het bloeiseizoen, zodat bestuivers bij de bloemen kunnen komen voor bestuiving!

Gerelateerd

Populair