Een inspectie van jouw spanbanden doe je zo!

Spanbanden zijn een onmisbare tool in de logistiek, bouw, voor bij transport of hijswerkzaamheden. Om een goede veiligheid tijdens activiteiten te verzekeren, is het belangrijk om jaarlijks je spanbanden te controleren en te inspecteren. Er zijn een aantal punten waar je hierbij op moet letten. In de blog geven wij je een stappenplan voor hoe je een goede inspectie van jouw spanbanden uitvoert.

Hoe oud mogen spanbanden zijn?

Er is geen uiterste houdbaarheidsdatum voor spanbanden. Je spanbanden mogen dus jaren oud zijn, als ze maar voldoen aan de EN 12195-2 norm. Een spanband mag niet meer gebruikt worden wanneer het label niet meer te lezen is of als deze helemaal niet meer aanwezig is op de band. Om een goede veiligheid te garanderen is het een goed plan om je banden elke keer voor gebruik te controleren en, zoals hierboven al benoemd, jaarlijks een uitgebreide inspectie te doen. Voor spanbanden is er geen uiterste houdbaarheidsdatum.

Wie voert een keuring uit?

De werkgever heeft het recht te kiezen wie zijn banden keurt. De enige voorwaarde is dat de gekozen persoon of instelling deskundig is. Hij kan een onafhankelijke keuringsinstantie kiezen, de onderhoudsdienst van een leverancier, of zelfs zelf als hij de nodige deskundigheid in huis heeft.

Ook kan een inspectie door de overheid plaatsvinden, dit gebeurt op basis van de door de Inspectie SZW vastgestelde Basis Inspectie Module (BIM). In deze module wordt gekeken of materialen jaarlijks zijn gekeurd en of de keuring is uitgevoerd door een deskundig persoon.

Wanneer is het niet veilig meer om een spanband te gebruiken?

Ten eerste moet het label van een spanband altijd goed leesbaar zijn. Nog belangrijker is dat het bandmateriaal helemaal intact is. Alle stiksels moeten gaaf en onaangetast zijn en er mogen geen insnijdingen of andere beschadigingen in de band zitten. De gespen, ratels en haken mogen ook niet gebogen zijn. Om beschadigingen aan de band te voorkomen kan je beschermhoeken inschakelen. Als een spanband niet aan de bovenstaande punten voldoet, is deze afgekeurd en mag hij niet meer worden gebruikt.

Een tip voor wanneer je een afgekeurde spanband in bezit hebt: vernietig deze band. Zo voorkom je dat je niet per ongeluk toch de kapotte band gaat gebruiken. Ongeluk zit in een klein hoekje, daarom is het fijn om alles er aan te doen om dit soort fouten te voorkomen.

Succes met de controle van je spanbanden!

Gerelateerd

Populair