Ontdek hier de vele voordelen van fleet management

Bedrijven die een aanzienlijk aantal voertuigen hebben rondrijden, weten dat het een hele uitdaging is om hierin het overzicht te bewaren. Fleet management biedt dan ook de oplossing om aan de ene kant dat overzicht te bewaren, maar aan de andere kant ook om te besparen op diverse kosten en in te zetten op veiligheid. Je kunt hier lezen hoe.

Wat is fleet management?

Fleet management ken je misschien ook wel als wagenparkbeheer en die term verklaart eigenlijk al veel. Het gaat hier namelijk over het beheer en de organisatie van alle commerciële voertuigen van een bedrijf. Door middel van trackingsystemen en gespecialiseerde software is het mogelijk om op ieder moment een duidelijk en overzichtelijk beeld te krijgen van het volledige wagenpark en van de te ondernemen acties per voertuig.

Het spreekt voor zich dat het aantal voertuigen en het aantal bestuurders bepalend zullen zijn voor de complexiteit van het fleet management van een bedrijf.

Wat zijn de voordelen van fleet management?

Zomaar wat voertuigen aankopen als bedrijf en die door iedereen laten gebruiken, kan behoorlijk onoverzichtelijk zijn. Je weet niet welke auto's er in gebruik zijn en door wie deze worden gebruikt, waardoor je alle controle op een efficiënte organisatie van je wagenpark verliest. Door in te zetten op fleet management heb je op elk ogenblik een duidelijk beeld van je volledige wagenpark en krijg je per voertuig alle relevante informatie aangeboden. 
De voordelen die hiermee gepaard gaan zijn onder andere:

  • Een vermindering van de onderhoudskosten. Door de software krijg je een melding telkens wanneer een voertuig naar de garage moet voor een periodiek onderhoud. Door dit van dichtbij op te volgen en stipt uit te voeren, verkleint de kans dat een voertuig onderweg in de problemen komt en dat een herstelling met hogere kosten aan de orde is.
  • Een verhoging van de veiligheid. Een bijkomend voordeel van dat tijdig onderhouden van alle voertuigen is dat je er zeker van bent dat alle bestuurders veilig de weg op kunnen. Een auto die goed onderhouden is en waar geen mankementen aan zijn, verkleint de kans op een ongeval drastisch.
  • Een manier om bestuurders te sensibiliseren. Via de software die je gebruikt voor je fleet management, kun je makkelijk alle ritten van alle bestuurders nakijken. Omdat de bestuurders dit ook weten, is de kans groot dat ze hun rijgedrag hierop aanpassen en voorzichtiger, veiliger en meer verantwoord rijden. 

Werk maken van goed fleet management loont

Door fleet management serieus te nemen en erin te investeren, kan je als bedrijf niet alleen flink besparen op allerhande kosten, maar zorg je er ook voor dat je werknemers altijd veilig en verantwoord de weg op kunnen.

Gerelateerd

Populair