Hoe vind je de juiste brommerhelm?

Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om een helm te dragen tijdens het rijden van je brommer. Het vinden van de juiste helm kan lastig zijn. Er zijn namelijk veel verschillende brommerhelmen op de markt. Elk ontworpen met een specifieke rijstijl en veiligheidsbehoeften in gedachten. Daarom kijken wij met je mee naar waar je allemaal naar kan kijken.

Goedkeuring

Voordat je begint met je zoektocht, is het handig om al vast flink wat helmen weg te strepen. In Nederland moet je een goedgekeurde helm hebben. Zo’n goedkeuring herken je aan cirkel met de hoofdletter E erin. Achter deze E staat een cijfer. Dit cijfer staat voor een EU-land en maakt verder niet uit. Het cijfer 4 staat voor Nederland. Heeft je helm deze goedkeuring niet, dan mag je er niet mee rijden.

Veiligheid

Naast de goedkeuring is de veiligheid het belangrijkste punt om naar te kijken. Dit is (hopelijk) namelijk de reden dat je deze helm opdoet! Voor op de brommer heb je een keuze uit 2 soorten helmen. De integraalhelm en de jethelm. Hierbij is de integraalhelm het veiligst.

De integraalhelm beschermt je hele hoofd, ook je kin. Omdat deze helm om je volledige hoofd gaat, krijgen sommige mensen er een opgesloten gevoel van. Daarom is het bij deze helm belangrijk om hem vast eens op te hebben gehad, zodat je weet wat je in huis haalt. Een extra pluspuntje aan deze helm, is dat de integraalhelm in de winter zorgt voor een extra warme laag.

De jethelm lijkt erg op de integraalhelm, maar ze zijn niet hetzelfde. Het verschil zit in de onderkant van deze helm. De jethelm biedt namelijk minder bescherming dan de integraalhelm. Ook heb je met deze helm meer last van de windruis. De prijs is dan wel weer voordelig bij deze helm, wat het een interessante optie maakt.

Een systeemhelm is ook een optie. Deze helm is een soort integraalhelm, maar met een opklapbaar kinstuk. Deze helm zorgt voor een goed gevoel van vrijheid. Dit wegens de ruimte die je in de helm hebt. Ook is het communiceren met reisgenoten makkelijker in deze helm. Er zijn wel ook nadelen bij deze helm. Zo krijg je bijvoorbeeld makkelijker kleine steentjes, vuil en de wind tegen je gezicht. Dat maakt het rijden een stuk minder fijn.

Extra verzekering

Er zijn dus veel soorten helmen waar je uit kan kiezen. Kijk goed welke bij je past en pas je helm vooral ook een keer, zodat je zeker weet dat het past. Wil je naast je helm extra verzekerd zijn bij een ongeluk? Dan kan je eens kijken of je je brommer exra wil verzekeren. Een brommerverzekering kan je bij meerdere verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld bij InShared.

 

Gerelateerd

Populair